Moloken intervju




Denna intervju med bandet kommer ifrån Västerbottens kuriren :

I morgon släpps deras andra album, Rural, mörkare och mer personligt än någonsin. Funderingar kring döden är ett återkommande tema.
- Vi strävar mot att göra ett unikt uttryck, säger basisten Nicklas Bäckström.
Fakta

Det här är Moloken
Består av: Jakob Burstedt (trummor), Kristoffer Bäckström (gitarr, sång), Nicklas Bäckström (bas, gitarr), Patrik Ylmefors (gitarr).
Aktuella: Släpper sitt andra album Rural i morgon. Releasefest på Scharinska villan på onsdag. Spelar då gör Moloken liksom umebandet Ghamorean, och VK-medarbetaren Johan Paulin är dj.
Kuriosa: Albumet är inspelat av Kristoffer Bäckström i XL Studio i Holmsund, belägen i ungdomsgården, och mixat och mastrat av Sven Engdahl. Rural släpps på Kristoffers skivbolag Discouraged Records.


Moloken var från början Holmsundsbördige Kristoffer Bäckströms projekt vid sidan av andra band, men 2007 gjorde brorsan Nicklas Bäckström honom sällskap och fröet till bandet Moloken såddes. Tanken har ända sedan start varit att tillföra något nytt till den musikaliska arenan - och jobba med entusiasm för musiken.
- Jag vet inte om det är efterfabricerat eller om det alltid varit så, men vi strävar efter ett äkta uttryck, säger Kristoffer, gitarrist och sångare.
- Det finns många band med fantastiska musiker men som saknar känsla, fortsätter Nicklas, basist och också han sångare.

Lyssnar på förnyare
Inspiration och erfarenhet härrör från många musikaliska håll - allt från pop och punk via psykedelisk 70-talsrock och 90-talshardcore till dödsmetall, norsk black metal och förstås långsam, ödesdiger doom metal som Moloken ofta förknippas med. Medlemmarna själva lyssnar mycket på band som på sin tid var förnyare, och vidareutvecklar det i sin tur.
- Vi vill spela musik som saknas. Det finns något coolt med långsam musik, det blir så naket, säger Kristoffer Bäckström och nämner My Dying Bride, Katatonia och Opeth som exempel.

Stor utveckling
Med åren har Moloken tagit till sig trummisen Jakob Burstedt och gitarristen Johan Öman, som i sin tur ersatts av Patrik Ylmefors. Efter en ep och 2009 års debutalbum Our astral circle släpps andra fullängdaren Rural i morgon. Och det är ett ordentligt utvecklat band som hörs på skivan. Självförtroendet är större, tryggheten i varandra bättre och den kreativa processen, där alla medlemmar är aktiva i text- och musikskrivandet, har bidragit till en genomarbetad helhet. Bättre musik helt enkelt.

De suggestiva och dystra tongångarna under en mörk himmel är fortfarande desamma, men Rural är avsevärt mycket tyngre och dystrare än föregångarna.
- När vi lyssnade på materialet tänkte vi "hur har vi mått den senaste tiden egentligen", berättar Nicklas Bäckström.

Djupt personligt
Några bandmedlemmar har gått igenom tuffa perioder i samband med inspelningen, vilket avspeglas i musiken, och Rural är djupt personlig på alla plan. Texterna handlar om samtiden, livet och döden, och på 16 minuter långa Ulv har Kristoffer skrivit om en släkting som tog livet av sig.
- Det handlar inte om mig, men det är den mest personliga texten jag skrivit, säger han.

Samtalen i turnébussen om livet och döden är många, och just funderingar kring döden är något bröderna Bäckström återkommer till.
- Både jag och min bror har en sådan otrolig dödsångest, just när man inte är troende händer det inget efteråt. Det är så otroligt jobbigt, jag kan ibland inte sova. Inte att jag är rädd att dö i sömnen, men att man tänker på det, säger Nicklas.

Album i sin helhet
Liveupplevelsen är viktig för Moloken, som ett sätt att utleva alla känslor som albumet laddats med. När skivan firas på onsdag framförs den i sin helhet.
- Låtarna betyder så mycket att man vill göra dem rättvisa live, säger Nicklas Bäckström.


Detta är kopierat ifrån VK och det är skrivet av Evelina Burström

Peace
Roger

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0