Meshuggah

Meshuggah, en livstil? Ett meckigt inferno? Galna musiker? Jag skiter i vilket, jag ÄLSKAR detta band. Ifrån Tomas haakes fantastiska overkliga BÄSTA trum insatser till Jens underbara sång. 

Meshuggah bildades 1985 i Umeå av Fredrik Thordendal, ursprungligen under namnet "Metallien", och starkt influerade av thrash metal-bandet Metallica. Bandet bytte namn till Meshuggah och bestod då av sångaren Jens Kidman, gitarristerna Fredrik Thordendal och Johan Sjögren, basist Jörgen Lindmark och trummis Per Sjögren. Efter ett tag lämnade Kidman gruppen och bildade bandet "Calipash" tillsammans med gitarristen Torbjörn Granström, basisten Peter Nordin och trummisen Niklas Lundgren. När Granström lämnade "Calipash" rekryterades Fredrik Thordendal från det splittrade Meshuggah som gitarrist och strax efter detta, från 1987, återtog bandet namnet "Meshuggah".

Den första utgivningen från Meshuggah var en självbetitlad 12"-EP, även benämnd "Psykisk Testbild", utgiven i samarbete med den lokala skivbutiken, "Garageland", i Umeå 1989. Skivan gavs ut i endast 1 000 exemplar och är den enda med Niklas Lundgren på trummor. Han ersattes sen av Tomas Haake som spelar på alla Meshuggahs kommande utgivningar. Senare samma år spelade bandet in en sexspårs demo, "Ejaculation of Salvation". En kort tid kompletterades bandet med Marcus Bigren som andre gitarrist.

Meshuggah skrev kontrakt med Nuclear Blast och debutalbumet "Contradictions Collapse" gavs ut 1991, en ren thrash metal-platta, som i ett tidigt skede var tänkt att kallas "(All this Because of) Greed".

                  


Har ni inga plattor med Meshuggah så rekommenderar jag Nothing och Catch 33. Dom plattorna är overkligt bra enligt mig. Alla har sina favoriter med dessa herrar men dessa 2 plattor sticker ut mer än dom andra enligt mig. Catch 33 är en enda lång låt som är uppdelad 13 spår. Mehuggah har ett sound som inte alla kan med, har polare som anser att detta är bara kaos och har en bror som sa: Va fan detta kan man ju inte headbanga till(han har vaknat sen dess) men det gäller att hitta den röda tråden i deras musik. Meshuggah släpper sin första live dvd i februari 2010 och kolla in deras nya hemsida och även deras myspace där ni kan lyssna hur brutal metal ska spelas. Såg Meshuggah live 2007 på Metaltown här i Göteborg och det va så jävla mäktigt. Haakes trummor kändes ända in i själen och Fredriks riff bröt ner mig sakta men säkert. Underbar musik av ett underbart band.

                 

2008 släppte Meshuggah ObZen. Den platta håller inte riktigt hela vägen tycker jag, den blåser bort 90% av alla andra band men är inte lika bra som deras andra. Dock en stabilt köp om ni gillar brutal metal utav bästa sort.

                

Enjoy


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0