Moloken intervju 2




Denna gång kommer den ifrån Västerbottens Folkblad. Skrivit av Johanna Fredriksson.

Umeåbandet Moloken bildades 2007. Sedan dess har de gjort två Europaturnéer, spelat nästan 90 konserter och nu släpper de sitt andra album – ”Rural”.
– Det är mer doom, mer black metal och mer progressiv rock. Den är mer av Moloken, säger Kristoffer Bäckström, sångare och gitarrist.


Det är mörkt ute och Umeå ligger som täckt  i en dimslöja. En perfekt dag med Moloken
i hörlurarna. Fast deras musik passar lika bra en glittrig sommardag, menar Kristoffer Bäckström och Nicklas Bäckström och ger exempel från några livespelningar de gjort mitt på ljusa dagen.
Trots att bandet inte funnit särskilt länge så har de en imponerande uppställning av spelningar. Nära 90 stycken. De släppte debutalbum 2009, vinyl på den året efter och har under tiden arbetat med det nu pinfärska albumet ”Rural”, samt gjort en musikvideo.
– En idé med Moloken var att vi skulle spela live så mycket som möjligt. Vi brinner för livespelningar, säger Nicklas Bäckström, basist och sångare.

Tackat ja till allt

Men då har de också tackat ja till alla möjliga olika spelningar. Från en sunkig cementkällare i Hamburg till stora Sweden Rock Festival.
– Det krävs också att du ska ha otroligt förstående sambos och arbetsgivare. Och fyra personer som är beredda att satsa lika hårt, säger Nicklas.
– Vi har uppnått ett delmål och det var att vara ett riktigt, riktigt bra liveband, säger Kristoffer.
Nu är även andra albumet släppt. Vilket gör bröderna Bäckström stolta.
– Att släppa ett andra album hade jag inte ens inskrivet som ett mål, säger Kristoffer.
– De flesta banden kommer inte förbi ett album, säger han med erfarenhet av tidigare band.
– Det känns som att det är nu allt kommer att hända, säger han och menar att det här är slutet på en era och början på en annan.
De har inte planerat in någon turné ännu. De hoppas på något i februari. Tidigare har Kristoffer haft allt ansvar för bokningar. Nu hoppas de på att hitta någon annan som ska sköta det. De tänker dessutom bli mer selektiva i val av spelningar.
– Får man bra förutsättningar blir det så himla mycket bättre.

Argare och personligare

De beskriver den nya skivan som mörkare, hårdare och argare. Men samtidigt mer personlig.
– Förra skivan avtäckte dödsångest. tankar om livet. Saker som sker i samhället, säger Kristoffer.
– Den här skivan är mer personlig. Det är observationer från livet, vad det är vi är med om. Egentligen skulle jag inte vilja att texterna stod nedskrivna i konvolutet. Det är väldigt personligt, säger Nicklas.
Samtidigt är det inget de medvetet strävat emot.
– Något har ju präglat oss. När vi lyssnat på den i efterhand har man tänkt: Hur har vi mått den sista tiden egentligen, säger Nicklas.
– Mitt ärliga uttryck av musik är lite mörkare tongångar, säger Kristoffer och trycker på hur viktigt det är att vara ärlig och alltid vara den man är.
– Vi befinner oss i ett musikaliskt utanförskap. Kommer vi på ett metalställe sticker vi ut där. Med ett hardcoregäng sticker vi ut. Vi kan vara svårplacerade. Men det är inget negativt, säger Nicklas.
Men på onsdag har de definitivt en självklar plats. Då är det releasefest, som äger rum på Scharinska. Då spelar även Ghamorean. Och Fredrik Lindkvist från Totalt djävla mörker gästsjunger.

Peace

Roger


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0